T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Altıparmak Fethi Açançiçek Ortaokulu

HAREZMİ EĞİTİM MODELİ

"Harezmî Eğitim Modeli" eğitimde 21. yüzyılın ve geleceğin insanlarına hitap edebilen, öğrenciyi merkeze alarak öğretmeni yaratıcı ve tasarımcı bir role teşvik eden, bilimsel çalışma basamaklarını disiplinler arası takip eden, öğretim sürecine çok boyutlu ve bütüncül yaklaşan bir modeldir.

 

HAREZMİ EĞİTİM MODELİ NEDİR?

"Harezmî Eğitim Modeli" çalışmaları ve süreçleri 22-23 Ekim 2016 tarihlerinde Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün desteği ile üniversitelerimizin paydaşlığında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ortaklaşa düzenlediği çalıştaylar ile başlatılmıştır. 2017-2018 Eğitim öğretim yılı " Geleceğin Eğitimine Katkı Ödülleri" yarışmasında Türkiye 1.si seçilen Harezmî Eğitim Modeli, disiplinlerarası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı, iş birliğini benimseyen, fen ve bilgisayar bilimi öğretimini, sosyal bilim dalları ile bütünleştiren, bilgi işlemsel düşünme becerilerinin hayata adapte edildiği, programlama ve öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, robotik ve oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen disiplinlerarası bir eğitim modelidir.

Türkiye genelinde 472 okul , 576 ekip , 2560 öğretmen , 9311 öğrenci ile uygulanmaktadır.

 

 

p14 Harezmi - Bilgisayar Mühendisliği - Süleyman Demirel Üniversitesi

Sıfır Rakamının Mucidi Büyük İslam Bilgini El-Harezmî Kimdir?

Abbasi döneminde yaşamış büyük İslam bilgini olan El Harezmî, cebir ve algoritmayı keşfeden, sıfır rakamını ilk olarak açıklayan, insanlık tarihinin en önemli matematikçilerinden birisidir. Harezmî’nin neredeyse tüm kitapları Latinceye tercüme edilip batı ülkelerinde kullanılmıştır. Bu muazzam deha sadece matematik ile ilgilenmemiş astronomi ve coğrafya alanlarında yaptığı çalışmaları da günümüze kadar ulaşmıştır.

Harezmî, tahminlere göre 780 yılında Özbekistan’ın Hive bölgesinde bulunan Hazerm şehrinde doğmuştur. Hayatının erken dönemlerine ait çok fazla bilgi bulunmayan bu büyük İslam bilgini gençlik döneminde Bağdat’a gitmiş burada eğitim almıştır. Abbasi devleti tarafından desteklenmiş ve dönemin en iyi alimlerinin girdiği Beyt’ül-Hikme’sinde yer almıştır. Ayrıca Bağdat’ta Saray kütüphanesinde yönetici oldu.

 

Bağdat’ta birden fazla bilim dalıyla ilgilenmiştir. En önemli çalışmalarını da matematik, astronomi ve coğrafya üzerine yapmıştır. En çok da matematik alanında bulduğu kavramlar ve getirdiği açıklamalar ile Dünya çapında bir üne kavuşmuştur.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.12.2023 - Güncelleme: 04.12.2023 10:40 - Görüntülenme: 111
  Beğen | 0  kişi beğendi